SUka2 meng'post'..

Apa itu Raya..kalau tanya kat budak2 depa akan ckp raya 2 raya la..n ada plak nant ckp raya ni best..pasaipa best..sbb bleh keliling kampung dgn muka selamba n bawa bag g kutip duit raya kat umah2 orang..tp 2 salah satu sedekah yang kita wat masa Raya..dan itu jugalah activity kita masa zaman muda2 dulu..aku ingat lg last aku g kutip duit raya masa darjah 6 dulu..skrg aku dah 24 tahun..tahun bila 2 ampa calculate sendiri la..malas aku nak kusutkan otak aku tolong kira bg kat ampa..

Hari ni masa present issue aku dapat msg dr member aku..Nama panjang Fitri nama pendek aku panggil "e" ja..sebut betul2 "e" untuk emak..teringat plak kat mak aku..huhu..actually msg yg member aku send 2 untuk inform kat aku yang jauh di perlis ni pasal bapa ciko (kawan aku jugak) telah kembali ke rahmatullah..moga2 dibulan baik arwah di tempatkan dikalangan orang2 yg dirahmati,..Innalillahi wainalillah hirajiun..Aku xdapat ziarah sbb aku masih berada di medan perjuangan..berjihad demi segulung ijazah..

Selama aku disini..tiap kali waktu berbuka mak aku akan msg tanya beli apa untuk makan..xpernah miss walau 1 hari..ini buat aku pikir yg mulia sungguh seorang yang bergelar ibu..walaupun jauh tetap dikenang..lantas setiap kali aku teringat akan family aku di penang(xjauh sgt) aku terus mendail telefon sewa dirumah aku ni..(Telefon umah la) untuk bertanya khabar..dah beberapa hari tidor ku xmenentu disebabkan perjuangan dimedan ini makin sukar..byk musuh2 aku dtg perlu aku tangan2 kan or jari2 kan dihadapan laptop..xlupa juga aku kepada Farmville yang kerap aku tekan untuk harvest dan plow tanah demi mengcompetekan diri aku dlm arena farmville ni..heheh..

Oh Raya..apa itu raya..saban tahun aku menjadi seolah2 tidak lg merasai kemeriahan untuk menyambut raya..kenapa..aku rasa makin tua makin lain cara sambutannya..tahun ni baju raya pun xkan sempat aku beli..apa tidak nya..aku dan rakan2 lain terpaksa menuggu cuti satu hari before raya br bleh blk rumah..ini disebabkan virus H1N1 yang melanda dan sekali gus telah mencuri masa cuti kami yang actually 11 hb tp dia awalka cuti seminggu yang lepas dan hasil dr curian dr cuti raya..lantas kemeriahan bershoping juga adalah satu fenomena yang membuat kita gembira untuk beraya telah tiada...

Ramadan kali ini rumah aku di penang bagaikan biasa..tidak semeriah dulu kerana aku dgn adik aku di medan perjuangan..Adik aku di poli while aku di sini so tinggallah mak n abah aku saja..Abang aku bersama keluarganya..Di akhir2 minggu ramadan aku tidak lagi merasa kemeriahanya..mungkin disebabkan kurang aku mendengar dari corong2 radio yang memutarkan lagu2 raya dan ucapan raya seperti tahun2 yang lalu..

Namun aku gembira kerana bebuka ditemani teman2 seperjuangan dimedan perang..berperang dgn nafsu dan berperang demi perjuankan nasib sendiri di bumi asing..Juadah di kongsi..bersahur dgn gembira walaupun tidak tido semalaman lamanya..Kadang2 aku pikir juga apa perasaan kawan2 aku yang berjauhan dgn keluarga sekian lamanya sehinggakan praktikal nant pun terpaksa berada dibumi asing yang sudah tidak asing bg nya (zafran a.k.a bruno)..aku tau ko sayang arau ni..hahaha

Hari Raya hari yang mulia..disaat itu jugalah ampun dipinta..dihulurkan sepuluh jari (kalu ada 20 kita hulur 20 jari la)..Kuih raya..duit raya,,dapat lg ka duit raya aku ni..last raya aku dapat lg..raya kali ni harap2 ada gak sket..hahaha...Tidak lupa juga kepada mereka2 yang berniaga..bermacam2 juadah dijual..kadang2 murtabak daging hanya sekadar nama..bila dimakan hanyalah berintikan bawang sahaja..buat naya betoi kat org..kuih2 muih pun sama jugak..Saban hari silih berganti aku mula merasakan jemu dgn juadah yang ada...ini mungkin disebabkan aku rindukan bubur lambuk mak aku..

Ingin shj aku memecut mota ku blk ke penang isnin ni..bershopping dan berbuka bersama semula..namun tidak akan menjadi kenyataan..kekusutan disaat2 akhir before cuti telah melenyapkan niat jahat aku untung monteng kelas..hehe..relax saja la..lagi pun xpernah lg rasa blk lewat2 ni..oh tidak lupa juga kepada mereka2 yang sudah membeli tiket2 blk beraya..semoga raya diraikan dgn penuh gembira..pas ni blk bleh dah tgk buku semula..n wat rajin untuk sebulan lamanya..pas 2 kita xda dah nak study final..hahahah.

Kehidupan aku sebagai perantau di rumah sewa akn berakhir tidak lama or sekejap sahaja..masa berlalu mencemburui kita lantas akan memendekkan hayat dan jangka masa yang ditunggu..sebulan bagaikan sehari..setahun bgaikan seminit..(apakah peribahasa ini)..Suka pula aku melalut disini..aku juga perasan sudah lama post aku tidak sepanjang ini..
i
p/s : menulis sambil melayan lagu raya...heheh

2 comments:

jeffry azizi jaafar said...

wey aku pun teringat mak aku jugak..arghhh!!!

Noorul said...

ang tak rasa raya sgt ye..bermakna ang makin tua ler....

Copyright © 2009 - SyCosPEak - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template