Bestnya Raya Haji 2009











Kali ni aku nak cita pasal aktiviti aku pada Raya haji or Aidiladha yang ke2..bila sebut raya haji suma mest ingat haji and secara x langsung akan ingat ibadah Qurban..kenapa kita melakukan Qurban..bila ada ibadah Qurban secara x langsung kita dapat bersedekah sebahagian daging2 yang telah kita qurban kan dan Lembu yang kita qurban kan pula akan digunakan sebagai kenderaan untuk memudahkan kita di hari akhirat kelak..allahualam..

Pada sabtu hari 2 aku turun join aktiviti korban kat kg aku..pada mulanya rasa malas pun ada gak sbb nak bgn awal pg..mana tidaknya aku tido lambat mlm 2..then pagi lagi aku dgr mak aku calling2 nama aku soh bgn..ish2..tp xpa..sebab kan family aku ada korban lembu sekor gak so aku terpaksa melangkah walau pun ngantuk..actually xda la ngantuk sgt pas mandi..pas2 aku bergegas ke Masjik Kg.Makam..dimana ramai dah geng2 dok ada tunggu..ingatkan tukang sembelih n lapah dah sampai..pukul 10 lebih br depa mai..aku lena pun xpa..breakfast free dgn air kopi o panas n nasi lemak..Aku pakai suar track n kasut sport mcm nak g joging hr 2 sbb mission aku ialah nak tarik lembu n nak tolong tumbangkan lembu..aku malas bhg soft skill nak potong2 ni..satg terpotong jari walaupun aku ada soh mak aku bwk pisau lebih..xsalah aku kali ni mmg byk comitment yang diberikan oleh penduduk la..xkira tua, muda, n xlupa juga kepada budka2 yg do menghangatkan suasana..

5 ekor semuanya..tp lembu2 kali ni mmg ganas sket..hampir2 aku ditanduk..nasib la aku sempat elak..dapat gak pengalaman aku nak ikat2 lembu2 ni..xda hal..jgn takut ja..hati mau berani..haha...Mmg ramai pemuda2 kampung turun wat kerja..semua bahangian daging dimonopoli oleh member aku yang mana xminat nak tarik2 lembu..ada juga yang jadi kameraman..heheh...

Tp raya haji kali ni mmg bermakna buat aku kerana dapat menghayati sendiri Qurban..next year nak korban kambing plak..jemu dah tgk lembu..

p/s : Best oooo...


3 comments:

CaHaYa HiDuPKu said...

wah..bagus nyer turun padang membantu dalam ibadah Qurban kat kg..hehe..
usaha murni tu harus diteruskan di masa hadapan..nanti bila dah expert, jadi tukang sembelih lembu pulak..hehe

Tibet a.k.a Mr Wiki said...

bleh gak..aku ingat nak p training kat JaIM nan..ambik sijil sembelih lembu..bleh la aku sembelih time korban..dapat duit..haha

miss jay said...

agk2 nye,kalo aku yg g,tertumbang x lembu tu?erk...kompem!

Copyright © 2009 - SyCosPEak - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template