Aku yg Berbicara

Hari ni aku bgn aku baca blog wafiy..dia kata Jam kat Arau..aku pun dgn curiosity nya baca la apa yg dah jadi kat Arau 2..rupa2 nya ramai parent datang antar anak2 dorg register untk intake baru..Aku ingatkan ada Fun Fair lg..haha..Korg ingat lagi x funfair last 2 sem..mcm haram ja..sempat gak aku main baling dart..time 2 ramai org kat blkg aku dok tgk..xmain pun..pas aku main br la dorg ni suma nak main sama..sibuk ja..konon2 mamat kat blkg aku time 2 suma dok control macho la..apa x nya time 2 ada awek2 santai cafe dok wat promotion kat funfair 2..ada rumah hantu gak..aku x lepaskan peluang nak masuk..aku masuk dgn awek aku time 2 n 2 -3 org awek2 lain skali..apa lg..rumah hantu 2 bg peluang kat hantu2 kat dlm 2 meraba sana cni dgn sesuka hati..slamat la aku ni ada..bila tgk aku hantu nak kejut pun x brani sbb mmg aku ni lg besar dr hantu2 pun..hahha...

Pas baca blog wafiy aku baca blog zafran plak..weh zafran jgn dok sedihla..2-3 hari lg kami blk la..hang dok dgn hardcore pun bukan ada activity..main poker layan redtube ja kerja dia 2..Aku hr ni dapat jemputan BBQ kat bt.fringhi 2..kawan aku masa dip wat..ajaq suma member2..aku pun xtau lg nak pi ke x..rezki jgn ditolak..tgk la kalu xda apa aku pi la..bukan apa...skrg ni tgh operasi mat rempit jahanam ni..malas la aku satg time naik bt fringghi dgn aku2 skali kena walaupun ada license..tau 2 saja la polis zaman skrg ni..apa2 pun balai cerita..awat nak kena pi balai kalu dah cukup suma lesen n roadtax..sbb aku pernah kena tolak moto 2 km pi balai ramai2 2 yg aku rasa cukup la..xlarat wei..Smlm pun aku x p mana..lepak sampai kul 1 pg then blk umah layan tenet..wat blog customize ni...tgk cita zaman aku kecik dulu TORA!TORA!TORA!..aku rasa korg dah lupa kot cita ni..classic sungguh..sejarah peperangan jepun n u.s.a dulu..ni masa 2 malaya lg la dah kena serang dgn jepun..time 2 dasar pandang ke timur..asia untuk asia..2 la pendekatan yg jepun bawa..tp aku rasa jepun lg better dr Chin Peng 2..apa kejadah nya PkR nak bwk masuk CHin PEng..Hmm..ni suma pasal ANuar IBrahim yg dah mula nak jual Bangsa..bukan aku nak sebelah kan BN but korg tgk n nilai sendiri la...COme back dia dlm politik juz nak hancurkan bangsa melayu ja..

Tempat aku lepak kat char koew teow amir..sedap woo..mai la try..kat blkg balai polis kontinjen timur laut..2 yg aku bleh tau kalu ada operasi ke x time mlm2 minggu sbb bila malam minggu byk ja kenderaaan polis n truck n traffic kuar..bukan salah depa la...ni suma salah samseng jalanan..tp setahu aku selama aku berkecimpung dlm bidang rempit ni dulu xda pun geng2 rempit yg sengal mcm skrg,..n aku yakin budak2 dlm pulau ni suma juz merempit ja..KAlu kat KL aku x jamin la...dorg mmg extreme sket..sbb kalu korg tgk dlm tb suma rempit haram ni byk kat KL..apa nak jadi..kita tgk rempit suma melayu..bangsa2 lain suma dok gelak ja tgk bangsa kita yg layu...Org naik ke bulan kita masih di takuk yg lama..50 tahun kita merdeka..kemana hilangnya maruah bangsa..Sering diperkotakatikan..Aku sedih tgk anak2 bangsa yg semacam bangga bila mereka dilabel sbg ancaman kepada negara..apa yg dorg suka sgt aku pun xtau..Bila kita cakap mula la dorg jawab..darah muda biasa la..time muda ni la kita nak kena usaha..aku dok kat penang aku tgk suma cina yg pegang..hartanah..hardware..all economic expect la..why,,korg nak tau..bukan aku nak agungkan bangsa dorg..tp aku tgk sendri dr kecik cara dorg..CIna ni kerja dr isnin - sabtu..hardworking..then dorg enjoy hari minggu..n kita plak..hari2 enjoy mana nak maju..tp keburukan cina ni biasa la..xda halal haram..2 jgn ikut la.

Kalau kita lihat skrg ni..bangsa kita ditindas..suma dikebas oleh org lain..bukan salah bangsa lain..tp salah kita..bg pinjaman untuk berniaga dia pusing buat benda lain..korg pikir la..bangsa kita susah sejak dari zaman british lg..melayu diletakan di kg..cina di letakan di lombong dan india diletakan di estate..ini dah menunjukan yg economi time 2 mmg dikuasai oleh cina..ni apa yg aku blajaq la dlm CTU dulu..dan org melayu masih dgn kemelayuan di takuk yg lama nun jauh di kampung sana..kalau kita tgk org melayu ni byk sgt adat..bila nak maju kalu asyik dgn adat yg x dtg kan keuntungan dan kemajuan...salah satu penyebab juga adalah sifat PHD..persaaan hasad dengki sesama melayu yg suka menjatuh kan melayu yg lebih maju..bila berkata org jawab biasa la adat berniaga..adat kepala otak ampa..kalu mau cari la sendri..jgn dok mai sondol ja then jatuh kan org lain...DLm 10 org terkaya di Malaysia..berapa org Melayu yg kita tgk..berapa org bangsa lain yg ada..sedangkan tanah ni tanah kita..Tanah melayu..aku x seru perkauman..aku seru bangsa Melayu buka mata..berganding bahu majukan diri kita..aku sedih byk peluang yg kerajaan bg korg x ambik tahu..Kita untung sbg bumiputera..tp sejauh manakah korg guna kebumiputeraan korg 2..Org melayu lebih suka berpolitik kedai kopi n bercakap belakang..bila diaju soalan mula la perut meragam..Bila org melayu lebih dr org melayu mula la bermacam tomahan dilemparkan..bukan nak kutuk..tp aku dah alami sendiri..xkira dlm apa benda yg melayu buat..mest ada melayu yg dengki..aku xpaham la..

p/s bangunlah wahai bangsa ku..

6 comments:

Sir Marcello said...

Tora...Tora...Tora!!! wah tak sabaq nak tgk...aritue layan Enemy at the gates...fufufu

Nazrul a.k.a Tibet said...

jhahaha..tora!tora!tora xpa..jgan tora-tora ja..xbleh..maria ozawa 2..xbleh tahan..hahah..enemy at the gates best dowh..nanti aku nak review pasal cita 2 plak..dah kehabisan idea..

Sir Marcello said...

best2..aku dok layan citer perang jer nie...bila lah Taekguchi aku nie nak siap...

Nazrul a.k.a Tibet said...

haha..taekguci...best 2..

mieza said...

bangsa melayu yg layu....btoi lar tu....
dlm U pown leh npk, beza melayu n cina...terang lg bersuluh
mgkin juga cina ade prinsip sndiri dierg keja untuk kumpul harta mase mati nti....
tp melyu percaye, once kite da mati, 1 sen harta pon kite xkn bawa ke kubur...
tp 2 bkn alasan 4 malay nk maju...
bkn sng nk sng. sndri mau igt. =p

Nazrul a.k.a Tibet said...

sokong..bila nasihat cakap busy body..so tepuk dada tanya selera ja la..

Copyright © 2009 - SyCosPEak - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template