University untuk Siapa?

Masa kecik 2 time skolah korg mest dok degar cikgu nanti cakap nanti kalau dah masuk universiti mest bleh simpan rambut panjang..bleh wat apa saja..and time 2 korg mest rasa masuk universiti 2 mcm best sgt coz bleh wat mcm2 activiti n bleh wat ikut suka hati..Tp 2 suma andaian n omongan kosong ja..Masa aku skolah aku target mmg nak masuk universiti..nak rasa suasan universiti...agak best la jugak bila dok kat u..byk soalan spot..xmacam masa aku dok kolej bersekutu dulu masa ambik dip account..sapa marking paper pun aku xtau..tau2 result kuar dapat 'F'..haram betoi..padahal aku dah wat yg terbaik 2..bg la plg kurang 'c'..ni bukan pasal hal academic..yg jadi persoalan university ni untuk sapa..

Bermula la epic sebuah kisah kan..pertama skali yg jadi persoalan pada topic sentence kat atas ni ialah apa rasionalnnya student kat university..apa yg student dapat masa kat university n apa keistimewaan yg student ada..

1. dapat ilmu yg byk dr Lecturer yg byk experience
2.Ada activity or trip yg best
3. Dapat kawan2 n kemudahan beriadah
4.Dapat duit PtPtn(2 yg plg best)
5.Dapat jadi org yg creative
6.Dapat blajar memimpin..

kat atas ni adalah apa yg aku list ja..ada byk lg kalu nak letak..tp masa aku kat UITM arau ni..persoalan kat aku ialah,UitM arau ni untuk sapa..student ka Staff..ni sebab dari rungutan dan experiece yg aku hadapi la kan..kebanyakan parking yg ada suma untuk Staff..Student plak kena jalan jauh2..parking kat tempat yg panas..nak kena berhempas pulas ke hulu ke hilir sbb parking jauh..Lg satu bila salah parking kena clamp..kalu NR plak nak masuk main bola ptg2 kena pakai suar track..kadang2 la kan..xbleh pakai short..org nak bersukan ikut suka la nak pakai shot ka track suit..apa punya pak guard bodo..lagi satu kalu moto x da sticker xbleh nak masuk..xbleh parking nanti kena clamp gak..apa salahnya kalu soh student gantung kad matrik ja..kalu ada kad matrik 2 mean studnet la xpayah la byk soal..Bila nak wat trip pi oversea or jauh2 kena reject sbb budget kurang..yg aku tau university ni budget mmg byk..cuma dorg ja malas nak wat keja..bukan pensyarah..tp management..bila kalu korg dok kolej plak x leh blk lewat..kalu lewat pintu pagar kunci..dok la melangut kat luar..Kalu bwk keta kadang2 korg mest bwk kawan ppuan skali sbb dorg tumpang korg or vice versa..tp pak guard tahan..ckp salah xbleh..kalu laki kena naik dgn laki ja..pelik aku..nak masuk UiTM kena pakai suar panjang..xleh suar pendek walaupun time ptg or bukan waktu kelas..Pakaian kena sentiasa berkolar..aku tgk u lain ok ja..Bila wat event contohnya battle of the band x bleh nak main lagu rock..pelik baik x yah wat event...kadang2 nak men badminton x bleh..sbb apa..sbb staff dah booking..yg aku tau suma kemudahahan dibina utk student..Rambut x bleh panjang..kalu panjang kena tahan xleh wat exam..ingat toyol nak selit dlm rambut ka..kalu x masukan bj ke dlm suar x bleh..kena kemas..Kalu nak pinjam walkie talkie utk wat actvity x bg gak..sbb ckp nanti rosak..rosak beli br la..university duit byk..and selama aku dok study kat Universiti aku tgk HEP nya management x wat keja..aku apply surat pengesahan pelajar 2 minggu pun x wat..aku gak kena pi ckp..dia blame aku plak kata aku x hantaq..Pas 2 ada internet or wireless kat dlm university tp x bleh nak online..kena firewall la..xkena block la..x kuat plak signal..kalu nak bg pakai wat elok2 la wei..Aku tau korg pun ada persoalan gak pasal benda ni..so fikir2 kan lah..kalu mcm ni ja bila sutdent kita nak maju..walaupun ada Ilmu tp tetap xbleh wat apa2..

p/s aku yg musykil..

5 comments:

wafiy said...

aku stuju ngn ko!!
aku pn asek kne..haha

Nazrul a.k.a Tibet said...

hahah..aku pun dok kena dulu..nak masuk main bola pun susah..kena pakai shot n track kot atas..pas 2 mlm2 nka masuk kena check kad matrix..dah ada stiker pun xpaham2 la..bodoh

Anonymous said...

btoi2.....tp nk slhkn sape ek?
u kna jd staff uitm, pastu wat perubahan...hehehe....

Nazrul a.k.a Tibet said...

salah kan management UITM..

Sir Marcello said...

anonymous:
mana bley jd staff uitm...depa tue level paling rendah...segala proposal depa tak dilayan...better jadi top management...

tibet:
5 tahun dah aku dok ngan uitm nie...macam2 benda baik n tak baik aku nampak...

Copyright © 2009 - SyCosPEak - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template