Rempit Ke Penang

Ahah..napa aku letak title ni rempit..jgn salah anggap plak..sebenarnya aku bukan rempit..ni title untk aku saja2 letak la utk menceritakan experience aku blk kg sorg2 naik moto LC kesayangan ku..b4 thats aku nak review la sket pasal moto aku kan..Tahap kelajuan bleh sampai utk org yg badan mcm aku dlm 140km/ n bg org yg kurus bleh mencecah tahap 160km/jam untuk model yg 2nd edition mcm aku ni la..yg 1st edition laju lg kot..br ja aku pakai moto LC ni..sepanjang aku pakai ni no problem la kan..tp problem kat tayar dia ja..sapa2 yg baru beli LC aku suggest tukar tayar moto dulu siap2 sbb aku dah kena dah masa 1st time nak merempit p arau sorg2 tayar aku pancit kat sungai dua penang..KEbetulan time 2 ada la terlintas nak kol Nabil kwn aku sorg ya aku kenai kat Arau..nasib la ada nabil..kalu x keras la aku sorg2 nak tolak moto ni..bukan xda org prihatiin tp mmg x bleh nak tolong aku la kan sbb aku ni pakai tubeless..

OK berbalik pada title aku ni..bermula la epic sebuah kisah Mohd NAzrul a.k.a tibet dlm perjalanan ini menuju destinasi..mcm lagu jiwang la plak kan..haha..al kisah bermula la cerita..pas aku abis exam mmg berkobar2 semangat aku nak blk penang..tp Aku hold la kan sbb letih2 blk satg mua tertido masa bwk moto naya aku..teruk plak nant x sampai penang tp sampai kat ospital..xnak la aku masuk ward lg..bosan dowh..ok..aku abis paper isnin ptg..pas2 aku plan nak blk pg pukul 11 hr selasa bersamaan dgn 23 jun..al maklum lah kan..dah rindu kat masakan mak aku n rindu kat nasi kandaq penang...family n kawan2..tp aku rindu gak kat awek aku,,nak wat mcm na..jauh plak kan nak pi kat dia..n dgn kesempitan wang yg menlanda di masa cuti ni membantut kan niat aku nk pi sana,.,dah lari dr topic sentence ni..Ahha..mlm 2 mak aku kol tanya nak blk bila..aku dgn confident nya jawab pukul 11 pg..ye x ye ja aku ni kan..actually apa yg bleh melambatkan aku ialah pas abis paper aku lepak kat umah ptg 2..biasa la enjoy2 duly..pas 2 plak aku post crita kat blog aku time2 maghrib..then dah mlm pas diner aku sibuk dok soh zafran ajaq aku pasai blog ni..then at da same time plak datang plak adi n member dia nak ambik movie..aku bg ja la,.movie free ja pun..pas2 mlm plak YM dulu dgn yg tersayang..agak lama gak la..time 2 plak YM smooth ja..best la layan webcam..kurang sket rindu hati ini..

aku actually dah janji dgn keyo nak tgk movie..dtang la mamat ni pas sejam sekali tanya aku..mu cakap nak layan movie..mana movie 2..hahah..aku xpandai wat loghat kelantan mcm keyo 2..haha..lebih kurang mcm 2 la kan..aku ckp lepak lu..jap g ada show aku panggil..abis2 layan YM dekat kul 3 dah..mata pun ngantuk..tp aku ni malas lg nak tidoq..pas 2 aku apa lg..Keyoo mai cepat layan movie..sempat aku layan movie inkhear n terminator salvation sekerat ja la sbb aku nak jalan jauh...nak bgn awal la konon..jheheh..

TUp..buka2 mata ja aku rasa dah panas cuaca pun dah terik ja matahari..aku apa lg..trus tgk hset aku la sbb nak tau jam brapa time 2..bilik aku mana ada jam..tgk2 dah pukul 1.30..aku pun bgn dgn keadaan yg agak ngantuk gak..mandi dulu..pas 2 pi tekan duit..blk umah..panas sih ptg 2..aku rasa malas ja nak blk..hati mmg dah kat penang ni...mcmana ni nak blk ka x nak..pikir lama sket kan..then aku rasa chow time ni pun ok gak..apa lg lantas aku ambik beg deuter aku yg x original 2..sumbat la baju aku n simpan laptop aku,.semangat betoi time 2..dlm hati aku malas bercampur baur dgn happy..

Pas dah siapkan brg suma aku jumpa dak umah yg dah bgn tidor zafran n keyo..bgtau nak blk dah..pas 2 aku pun dgn confident capai helmet arc discovery sedap sket helmet 2 blk penang..then dgn beg aku yg besar aku pun naik la moto aku...pas naik aku check dulu tayar n tgk minyak..minyak xda plak..aku pun masuk gear trus memecut laju tanpa berkata ke stesen minyak..pas sampai kat shell arau 2..aku boh double stand..bang..isi penuh..tgh dok isi ada plak minah mana mai langgar tayar blkg aku..slamat aku ni baik..kalu x aku curah minyak kat dia..bodo betoi x reti bwk moto..pas 2 wat senyum kambing..aku blk ikut jalan rosak 2 kan.jalan kokdiang..berapa lama la nak siap,,ni la bila project 2 melayu pegang..bukan nak ckp melayu kan..tp mmg kenyataan..dah 2 plak pas plak memerintah..jadi la mcm 2..bukan x suka islam..cuma x suka pas..hahah..ok pas ja masuk jalan 2 aku kena hati2 sket kan byk lopak nant x pasal2 rim aku gelong..xlaju la nant moto aku..dgn cermat aku tunggang sampai ke jitra..tanpa sebarang masalah aku pun sampai la masuk kat highway...trus pecut laju dlm 120km/j la..mmg aku maintain ja..ptg lori kadang2 ikut tgh kadang2 tepi,,laju gak la kan.,tp laju lg superbike 2..aku tgk matahari dah kurang..mcm nak hujan ja,,aku plak xda raincoat kan..then aku gelabah dak la sbb bwk laptop kan..mcm nyawa aku gak la.,.kalu rosak pun aku x senang duduk ni kan nak biar kena hujan yg bleh wat lingkup trus..aku pun pecut la..pas tol hutan kampung tgk cuaca dah ok..lega gak..aku relax sket..bwk 90km/j ja time 2..panas x la sgt sbb angin kuat opena air bwk laju plak kan..target aku nak isi minyak hanya kat gurun ja..then tanpa segan silu aku pecut trus la..tiba2 nak potong keta ni dekat gurun dia bleh plak slow kan kat line potong,,,slamat aku x hentam..cilaka punya keta..huhu..dah sampai gurun aku nmpak hashim..aku sembang sat dgn dia..ingat nak ajak konvoi..dia ckp x payah la..x terkejar dia nant..

Hmm xpa la kan..aku pun isi minyak..tgh isi minyak aku tgk dia dah cau kan..pas 2 aku pun beli coke dulu minum setengah botol simpan then aku pulas minyak blah dr c2..aku ingat bleh jumpa hashim tgh highway..x kisah kalu nak follow dia..sampai kat SP pun aku x nampak bayang dia..mana dia p aku pun xtau..dia ikut jalan lama kot..xpa2..then aku pecut la kan..sbb dah lepas gurun n SP mmg sat ja nak sampai penang..tup tap2 selamat datang ke pulau pinang..sempadan sungai dua tikam batu..penang kedah la..syok dah..hati girang..tp journey x abis lg..kat area ni la tayar aku pancit..fobia sket kan..aku bwk moto tgh2..sbb tepi2 byk paku..then pas tol sg 2 aku stop sat..minum air bg habis..trus aku blh..slalu byk moto keta,,tp hr 2 xda plak..kurang ja..apa lg aku pecut la sampai jambatan..masa nak masuk bridge aku nmpk mat saleh couple la kan bwk moto..sorg bwk yg kat blkg dok pegang cam..bahaya betoi slow plak 2..bwk tengah2..pas ja tol jambatan..lg rasa makin dekat hati dgn rumah..aku pun guna skill aku dok ulang alik penang sebrang dulu masa diploma..laju gak la..lgpun jmbatan dah besar sket kan skrg..tp still aware dgn keta yg xberhemah ni..pas 2 sampai la kat highway jelutong..ada roadblock..haram betoi lesen aku dah la mati..xpa..aku sondol ja..nak saman saman la..aku bayar..tgh laju tgk xda polis kat lane moto aku pecut lg la..tiba2 sorg polis arah aku pi tepi dgn walkie talkie aku wat selamba ja blah dr dia,,saja la 2 nak saman aku..slamat dr arau sampai sebrang xda roadblock..tau2 kat penang plak ada..nasib x kena saman..hahaha..

then x sampai 1 km dah nak smpai umah aku kan..dgn hati gembira aku pecut sampai umah aku..xlaju la 80km/j sbb jalan sesak dgn keta n dulu jalan sehala dah jd 2 hala..bodoh betoi MPPP ni..jalan dh ok pi tukar plak..lembab la jadi jam la jalan 2..then dah sampai FLat aku..aku tgk lif pun dh ok..masa aku nak blah dulu lif rosak..kena tunggu lama..skrg xperlu lg..laju ja naik turun lif 2..aku naik la tekan timgkat 7..sampai umah ada dania anak buah aku kan..angah2 dah blk..heheh..mmg aku rindu kat dia pun..mak aku pun ada..dgn hidangan ayam piru atau TURKEY korg pernah makan x..haha..sedap woo ni bela sendiri punya..aku pun makan la nasi pas letak beg suma sbb aku mmg x makan dr pg..then tgh layan dania bapa aku blk bwk durian..kutip kat blk pulau ja dusun makcik aku..apa lg aku hentam la..sedap plak kan..murah rezki aku blk penang..dok arau apa pun xda..hahaha..

moral of the story..jgn lupa nak check driving license anda..kalu x kena xpa..kalu kena rugi xbleh claim sesen pun (kena = accident la) aku ni sbb desperate 2 yg tawakal ja..tp tetap sala..

p/s panas n kebas punggung gak 2 jam 1/2 perjalanan..Zafran bleh la try bwk LC jalan jauh..haha

2 comments:

Sir Marcello said...

oit...ang isi minyak penuh kah dari arau? awat isi lagi smp kat gurun? adei beberapa kali nak isi nie kalo p taiping?

awat kena tukaq tayar? ish nie yang mals nak travel ngan LC nie...aku nyer tayar tak tukaq lagi...smp ke? ingat lepas tukar minyak hitam nak pecut p taiping trus...

Nazrul a.k.a Tibet said...

hg beli tubeless nya getah kat kedai moto..br blk taiping..ingat tank TZM ka..aku isi kat arau dah full..sampai gurun dh HAlf..then aku bg penuh blk sampai penang bleh pakai lg 2 hari..

Copyright © 2009 - SyCosPEak - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template