My Exotic Pet

Exotic Pet..apa benda 2..Korg mest terpikirkan apa yg aku wat dgn 3 ekor scorpion dlm pic ni..Actually ni la scorpion yg aku sendiri bela..Minat ni timbul bila aku kenal sorg mamat freak yg bernama Juraij..dia ni byk influence aku kearah membela binatang Exotic ni kan..tp dia nya collection lg dahsyat la..aku blum sampai tahap dia lagi..Actually aku bela scorpoin ni br nak masuk 3 bulan sepanjang aku bela ni aku dpt lihat pembesaran apabila scorpion ni mula tukar shell atau kulit dia or skeleton la senang dia mula membesar dan jadi Hitam pekat..seblum ni kaler coklat..Masa awal2 aku bela dulu hari2 aku tgk kan sampai nak fed up sbb x besar2 jugak..Scorpion aku ni unique sket dr juarij punya sbb aku nya scorpion mcm kucing sket..makan aku suapkan..korg jangan terkejut plak bila aku ckp mcm ni..aku pun xtau napa xpernah tgk dia makan sendri..so bila aku na tgk dia makan aku suap la..bleh la tgk dia makan..

Haha..kalu tgk kat pic ni nampak mcm besar sket kan scorpion aku..padahal kecik ja ni..blum aku zoom lg..kalu zoom lg besar kot jadinya..Actually minat timbul bila aku pi kat bilik juraij si otai exotic pet ni..time 2 aku tgk la collection scorpion dia..ada byk so aku apa lg..mintak la 2-3 ekor sbb time 2 ada anak2 yg br di lahirkan oleh scorpion dia..Jenis scorpion aku ni aku xtau la sgt nama saintifik dia tp ikut juraij spesis ni kacukan antara Local n Import nya spesis..Ibu dia besaq udang galah..tp x ganas pun best berat..kalu bleh aku rasa mcm nak makan ja..hahaha.


Cara jaga dia x susah..dia xda la nak berak or kencing merata2 mcm kucing or binatang lain yg korg bela 2..senang ja nak jaga..tiap2 hari sembur dgn air then bg makan ulat burung ja..kat atas ni ialah tempat sementara aku letak scorpion aku sbb tempat asal dia akuarium kecik..malas sket aku nak bwk blk so aku tinggalkan la kat arau 2..tgk pakai tupperware microwave pun bleh simpan..kecik n save space..senang nak bwk kehulu ke hilir..Kalau korg berminat bleh la tgk kat pet shop berdekatan..xpun tanya ja trus dgn si juraij..

Mest korg rasa geli or seram kan bila letak scopion ni kat tgn korg..actually xda la takut sgt..kalu kena sengat pun mcm kena sengat tebuan ja..2 la kata Fazli yg pernah experience kena sengat ngan anak scorpion juraij..aku x pernah kena lg..Risiko dia x besar sgt..sbb ni LOcal nya scorpion kalu kena pi klinik injection bja..xda pun nak nazak..Heheh..

Cara Penjagaan :
1.Sediakan bekas Microwave yg telus cahaya 2
2.Sabut kelapa yg dikisar (ada jual kat nursery pokok)
3.Kulit kayu pokok mati
4.Spray air(untk spray sabut 2 bg lembab)
5.Ulat burung(ada jual kat kedai burung)

Ada suma ni bleh la anda mula membela..tp kalu anak2 ni kat kedai xda jual..dia jual yg besar terus..so kalu rasa nak blajar pasal exotic pet ni bleh la mula bela dari kecik..best gak..senang jaga..xbyk rugi masa..makanan murah..Hahahah..Credit to juraij sbb byk bg info kat aku n bgtau cara2 penjagaaan binantang ni..insyallah lepas ni aku tambah koleksi aku mcm yg hg ada..

p/s lepas ni aku nak tambah tarantula kaler oren plak yg berbulu2 mcm yg juraij bela..



9 comments:

Wafiy said...

wah cmbest je bwat hobi..

Nazrul a.k.a Tibet said...

mmg best pown..dah 3 bulan aku jaga bnatang ni..asal ada 4 ekor..sekor mati sbb x leh kuar dr skleleton..tinggal 3..next sem tarantula plak

Sir Marcello said...

weh aku nak bela gak...awat hang nya lambat besaq nie...nt dah ada anak2 dia bagi sket...hehehe

Nazrul a.k.a Tibet said...

zafran: nak besaq mau dekat 1year br bleh besaq..xmau kalu beli yg besaq trus la

Sir Marcello said...

fuyoo 1 year ka? tp best r tgk perkembangan dia dari kecik...aku follow sebulan jer...huhuhu

Wafiy said...

bole dipertimbangkan hobi ni..hehe
tp aku kalo bela pape sume asek mati je.haha

Nazrul a.k.a Tibet said...

mati xpa..m,urah ja..xpayah nak tanam..mati buang ja

juraij said...

Tibet: Bl ms aku ckp scorpling tu hybrid local ngn foreign species? Tu Heterometrus Spinifer, totally local species both mak bapak dia mkn belacan.Btw, kulit tu dipanggil dgn nama exoskeleton.Kalo skeleton je tulang kte. Lagi 1, saya budak baru belajar, koleksi byk bukan pengukur keterreran.Byk lg aku kne belajar bersama2 ngn hg.

Wafiy: Mari bersama menternak scorpie!

Nazrul a.k.a Tibet said...

juraij: aku mana nak p tau..pasal binatang yg aku ckp 2 aku dah jumpa org kg aku yg dok keja import eksport binatang ni..aku bgtau binatang apa pun xpa..nanti dah masuk dia simpan kat aku

Copyright © 2009 - SyCosPEak - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template